Ο Γιώργος Μποζίκας στο Proteas Hoop Lab Camp!

Ο Γιώργος Μποζίκας, ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, ήταν ο πρώτος ομιλητής στο Proteas Hoop Lab στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, που είναι αφιερωμένη στην τέχνη του σουτ!
Ο ίδιος ο coach Μποζίκας ήταν σαν παίκτης ένας από τους κορυφαίους σουτέρ της Α1 και μάλιστα στις 27 Απριλίου 2004, στον τρίτο αγώνα της πρώτης φάσης των πλέι οφ του 2002 με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας απέναντι στον Άρη είχε πετύχει το απόλυτο ρεκόρ με 7/7 τρίποντα. «Το σουτ είναι σημαντικό όπλο για να προχωρήσει μια ομάδα αλλά και ένας παίκτης. Κατά τη γνώμη μου όμως είναι υπερτιμημένο! Υπάρχουν άλλα στοιχεία που επηρεάζουν περισσότερο το παιχνίδι.» ‘Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Μποζίκας και έβαλε τα παιδιά που συμμετέχουν στο camp μια διαφορετική προσέγγιση για το πως πρέπει να σκέφτονται για το μπάσκετ.
«Στο επίπεδο της Ευρωλίγκα υπάρχουν μόνο καλοί παίκτες, δεν μπορείς να αφήσεις κάποιον μόνο του και να πεις ότι δεν έχει σουτ. Γενικά πιστεύω ότι όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να σουτάρουν, αρκεί να υπάρχουν οι συνθήκες. Το δύσκολο είναι να βρεις την καλύτερη δυνατή σύνθεση παικτών που θα μπορέσουν να εκτελέσουν σωστά σε συνθήκες πίεσης. Γιαυτό και θεωρώ ότι ο χαρακτήρας είναι σημαντικότερος από το σουτ ή, οποιοδήποτε άλλο μεμονωμένο τεχνικό χαρακτηριστικό»
O Γιώργος Μποζίκας που θα πάει και το φετινό καλοκαίρι στις ΗΠΑ για να μπει στο σταφ των Ατλάντα Χοκς για το σαμερλιγκ και δουλέψει – όπως και πέρυσι – μαζί με τους κορυφαίους προπονητές όπως ο Σνάιντερ και ο Κοκόσκοφ, ήταν πολύ σαφής στην συζήτηση του με τα παιδιά: « Η ομαδικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει μια ομάδα στην κορυφή. Ο παίκτης που θα δώσει την εξτρα πάσα και θα βγάλει μόνο του τον συμπαίκτη του στην γωνία για να εκτελέσει είναι εκείνος που σε κάνει διεκδικητή της νίκης κάθε βράδυ απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο.
Μερικές ακόμη από τις ατάκες του coach Μποζίκα που έκαναν εντύπωση:
• Θεωρώ ότι οι παίκτες που έχουμε στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι οι καλύτεροι. Δεν θα έπαιρνα κανέναν άλλο, από καμία ομάδα για να αντικαταστήσω κάποιον από αυτούς που έχουμε.
• Δεν μιλάω για το θέμα της μεταγραφής του Βεζένκοφ. Δεν έχουμε κάτι επίσημο για να το σχολιάσουμε.
• Το ΝΒΑ είναι ένας άλλος κόσμος, δεν έχει σχέση σαν οικονομικό μέγεθος με το ευρωπαικό μπάσκετ. Στο τεχνικό κομμάτι όμως όπως παίρνουμε εμείς πράγματα από εκείνους, έτσι παίρνουν και εκείνοι από εμάς, υπάρχει αλληλοσεβασμός.
• Το πιο σημαντικό για ένα νέο παίκτη είναι το καθημερινό πρόγραμμα και η συνέπεια στην δουλειά, μόνο έτσι υπάρχει βελτίωση.
• Είναι δύσκολο για τους νέους παίκτες να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο. Χρειάζεται υπομονή και μικρά βήματα σε καθημερινή βάση.
• Πρέπει να δουλεύεις όταν δεν είναι κανένας γύρω σου για να σε βλέπει, όταν η ομάδα σου έχει νικήσει και νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ