Ο Γίωργος Μπαρτζώκας στο Proteas Hoop Lab Camp!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν ο καλεσμένος που άκουσαν με ευλαβική προσοχή τα παιδιά του Proteas Hoop Lab νωρίτερα σήμερα.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, έβγαλε φωτογραφίες, υπέγραψε αυτόγραφα και έδωσε λάμψη Ευρωλίγκας στο καμπ του Πρωτέα όπου γίνεται σκληρή δουλειά με έξι ώρες προπόνησης σε καθημερινή βάση.

Ο Μπαρτζώκας έβγαλε και ειδήσεις, όχι τόσο γιατί παραδέχθηκε ότι θα ήθελε πολύ να επιστρέψει ο Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό, ή γιατί αν έπρεπε να επιλέξει ένα παίκτη από τον Παναθηναϊκό για την ομάδα του θα ήταν ο Κέντρικ Ναν, αλλά διότι δεν αποκαλυψε την βασική πεντάδα των ερυθρολεύκων για την επόμενη σεζόν « Να ολοκληρώσουμε πρώτα τις κινήσεις μας και μετά θα αποφασίσω» είπε, για να ξεκαθαρίσει έτσι ότι το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η ομιλία του Coach ξεκίνησε με την περιγραφή των χαρακτηριστικών του επιτυχημένου αθλητή και τι ψάχνει να βρει στους παίκτες για να τους εμπιστευτεί. Όπως είπε ο Μπαρτζώκας το σημαντικότερο είναι η γλώσσα σώματος του αθλητή που εξετάζει διότι η νοοτροπία και η συμπεριφορά είναι ότι πιο σπουδαίο για την λειτουργία μιας ομάδας.   

Επόμενη αναφορά ήταν στην εθνική ομάδα που μπαίνει τωρα στην μαχη του Προολυμπιακό: «Είναι ότι πιο σημαντικό για το μπάσκετ, διότι κάθε της επιτυχία μπορεί να κάνει το άθλημα μας πιο δημοφιλές και να φέρεις νέα παιδιά στο γήπεδο»

Ο Μπαρτζώκας είπε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών. Οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες του: 

 • Δυστυχώς η σκληρή δουλειά δεν μπορεί να ξεπεράσει το ταλέντο. Χρειάζονται και  τα δύο για να φτάσεις ψηλά. Ισως χρειάζεται 51% ταλέντο 49% δουλειά διότι και οι παίκτες με την σωστή νοοτροπία είναι επίσης δυσεύρετοι   
 • Η καλύτερη πεντάδα που θα διάλεγε τώρα για την Ευρωλίγκα θα είχε Γουόκαπ, Ναν, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Ταβάρες. 
 • Αν έπρεπε να διαλέξει άμεσα στο σχολείο και το μπάσκετ για ένα παιδί, θα επέλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη την εκπαίδευση.
 • Ο καλύτερος προπονητής που αντιμετώπισε ποτέ: Στο επίπεδο της Ευρωλίγκα υπάρχουν μόνο εξαιρετικοί προπονητές που αξίζουν όλοι τους σεβασμό. Αν θα πρέπει να ξεχωρίσει κάποιον αυτός θα είναι δικαιωματικά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τις εννέα Ευρωλίγκες που έχει κατακτήσει.
 • Ο πιο coachable παίκτης που είχε στην καριέρα του θεωρεί ότι είναι ο Γουόκαπ.
 • Αν έπρεπε να διαλέξει ένα παίκτη από τον Παναθηναϊκό που θα τον ήθελε στην ομάδα του αυτός είναι ο Κέντρικ Ναν, τον οποίο είχε πλησιάσει πέρυσι πρώτος Ολυμπιακός αλλά  τον πήρε τελικά στην μέση της σεζόν ο μεγάλος αντίπαλος των ερυθρολεύκων.  
 • Ο αντίπαλος που δυσκόλεψε περισσότερο την άμυνα του ήταν ο Γουέστμπρουκ όταν τον είχε αντιμετωπίσει με την Μπαρτσελόνα
 • Προτιμάει να παίζει εκτός έδρας, παρά εντός, διότι είναι μοναδικό το συναίσθημα να κάνεις το κοινό εκτός έδρας να σωπαίνει.
 • Οι προπονητές διαχειρίζονται πιο δύσκολα την ήττα, γιατί τους απασχολεί το τι πήγε λάθος και τι πρέπει να διορθώσουν. Επιπλέον πρέπει να αποφορτίσουν τους αθλητές για να συνέλθουν και να προχωρήσουν.
 • Οι φίλαθλοι και οι οπαδοί είναι σημαντικοί για μια ομάδα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα, πολλές φορές οι συμπεριφορές ξεπερνούν τα όρια. Είναι σπουδαίο μέσω της παιδείας να βελτιωθούν αυτές οι συμπεριφορές.
 • Ο Κάναν ήταν σημαντικός παίκτης για την ομάδα μας, αλλά δεν τον κρατήσαμε διότι θέλαμε δίπλα στον Γουόκαπ ένα παίκτη με δημιουργία και όχι μόνο εκτέλεση.   

Ευχαριστούμε πολύ τον Coach Μπαρτζώκα για την επίσκεψη του και για τη χαρά που έδωσε σε όλα τα παιδιά!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ